Spring til indhold

Emballage til dansk erhvervsliv

  Emballage og transport

  Nogle markeder har gennem årtier været præget af store udbydere, der har haft et nærmest traditionelt monopol. Et godt eksempel er emballage og indpakning, som tidligere har været domineret af enkelte og meget store leverandører, der – bevidst eller ubevidst – satte dagsordenen for ikke blot priser men også leveringsbetingelser, minimumskøb og kvalitet. For store indkøbere var det ikke noget reelt problem – men den stadigt voksende skare af mindre webshops havde andre krav – og ingen til at opfylde dem.

  Kravene handlede blandt andet om fleksibilitet i både leveringstid og mængder – for det er de færreste webshops, der kan håndtere at indkøbe et halvt vognlæs emballage. Ofte er behovet få enheder af gangen, ofte i særlige størrelser og altid til levering i en fart for at kunne holde lageromkostningerne nede. En slags ufrivillig just-in-time logistik så at sige.

  Behov medfører muligheder

  Når udviklingen ruller og nye behovsmønstre opstår, ser vi ofte, at eksisterende spillere på et marked meget sent opdager det. Nogle gange aldrig. Og det giver forretningsmuligheder for mere fremsynede mennesker, der forstår at aflæse et marked og skabe løsninger, der er tilpassede de behov, kunderne har. Et fremragende eksempel på det er firmaet Jakodan A/S, der så hullet i emballagemarkedet, fandt veje til at dække det og tog aktion på det.

  I dag er Jakodan en betydelig leverandør af emballage til virksomheder i Skandinavien. Og det er de blevet, fordi de justerede deres forretningsmodel efter markedet i stedet for at forvente, at markedet justerede ind efter dem. Det har kostet de gamle giganter på emballagemarkedet mange penge, og det er tabt omsætning, de ikke genvinder, for hukommelsen hos de mange, der blev afviste af hovne sælgere grundet for små ordrer – ja den er lang og holdbar.

   Nethandel øger behovet for speciel emballage

  I dag, hvor der reelt set intet findes, der ikke sælges via online handel, er der udviklet en lang række særlige typer af emballage, der benyttes til forsendelse af de mange slags varer, der hvert minut døgnet rundt købes på webshops. For eksempel paprør – de er særdeles egnede til forsendelse af mange ting.

  Også emner som gavepapir og bobleplast er der stor efterspørgsel på – ikke mindst bobleplast med god beskyttelse, for vi ved jo alle godt, at håndteringen af pakker hos distributørerne ikke altid er så skånsom, som den burde være.

  Jakodan A/S har etableret sig effektivt på det marked, og de er i dag en skattet leverandør til butikker, webshops og andre med behov for emballering og forsendelsesudstyr i mindre og mellemstore oplag.