Spring til indhold

Kan man vaske satin?

  Tror du ikke, det er nødvendigt at sende dem til rensning, spurgte jeg min veninde, da vi snakkede om den irriterende situation, der er opstået, fordi jeg er kommet til at vælte en kop te ud over vores fine, håndlavede sengetæpper. Jeg havde taget en kop te med i seng forleden aften, og sengetæpperne lå ved siden af mit natbord, og så var det altså, at jeg var uheldig at vælte koppen, så teen løb ud over tæpperne.

  Min veninde var enig med mig i, at det nok ikke går an at putte dem i vaskemaskinen, men hun havde også en anden ide. Hun fortalte nemlig, at man godt selv kan rense sådan nogle sarte stoffer ved hjælp af en almindelig damprenser. Og sådan en har vi, og et af mundstykkerne er temmelig bredt – nærmest på størrelse med mundstykket på en støvsuger.

  Så jeg valgte at forsøge mig med en rensning af sengetæpperne med damp, og det gav et virkelig godt resultat, så jeg var meget tilfreds. Og så fik jeg den ide, at jeg nok også kan bruge damp til at rense den lækre cashmere poncho, jeg fik af min mand i julegave for at par år siden.

  Jeg har nemlig ikke haft mod til at forsøge at vaske den hverken i maskinen eller i hånden, for jeg vil meget nødigt risikere at ødelække den lækkert bløde overflade, som det specielle cashmere uld har.

  Men samtidig var jeg lidt betænkelig ved, om den sarte uld kan tåle den brandvarme damp fra damprenseren, så jeg besluttede mig til at forsøge mig først med et af de cashmere tørklæder, jeg også har. De er efterhånden af ældre dato, og skulle tørklædet tage skade af behandlingen med damp, ville det ikke være verdens største ulykke for mig.

  Men det viste sig, at det tørklæde, jeg forsøgte mig med, ikke bare kunne tåle den varme damp med efterfølgende blev endnu lækrere end tidligere. Det var, som om ulden på en måde fik mere fylde, og da tørklædet var tørt, var det faktisk som nyt igen.

  Så jeg gik videre med min poncho, som fik samme behandling, og den blev også frisket op i en sådan grad, at den bare føltes endnu mere lækker, da den var blevet helt tør.

  Jeg blev helt glad for at bruge damp til den slags, men jeg måtte nu indkassere en voldsom latter fra min mands side, da han så mig stå ude ved tørresnoren og damprense de to sæt satin sengetøj, som vi foretrækker at sove i.

  Jeg forklarede ham, at det ikke er min mening at vaske dem på den måde hver gang, men jeg ville bare forsøge, om stoffet blev endnu mere blødt og lækkert af sådan en damprensning en gang imellem. Når de ellers trænger til at blive vasket, ryger de selvfølgelig i vaskemaskinen, ligesom jeg gør med vores almindelige bomulds sengetøj, forklarede jeg ham.

  Men han blev nu alligevel overbevist, for vores satin sengetøj blev faktisk endnu mere lækkert at ligge i efter behandlingen med damp.