Spring til indhold

Piano eller guitar?

  Digitalt piano

  Vi er generelt meget glade for musik. Og mange – som i rigtigt mange – mennesker vil gerne lære at spille på et instrument. Mange får da også undervisning allerede som børn. De af os, som ikke fik undervisning, som børn står sommetider lidt på bar bund. Vi spørger os selv om, hvad vi skal begynde at spille på. Vi tvivler måske på, at vi kan finde en musiklærer, som vi kan respektere. Og ja, vi overvejer selvfølgelig, hvilket musikinstrument vi gerne vil spille på. Det kan faktisk være lidt svært.

  Klaver eller guitar er starten

  Når vi lærer at spille musik, så er det oftest enten et klaver eller en guitar, vi lærer at spille på. Ok, nogle har også lært at spille på en fløjte. Men det er faktisk meget få mennesker, jeg kender, der startede med at spille på fløjte, som er blevet ved med det. De har skiftet til et andet instrument. Er du i den situation, hvor du gerne vil lære at spille på enten et klaver eller en guitar, vil jeg anbefale, at du overvejer at begynde med at spille på det instrument, som tiltrækker dig på grund af lyden og klangen, det har. Det kan godt være, at du er tiltrukket af en guitar, men egentlig synes, at lyden ikke er en, du vil nyde. Omvendt så kan du godt lide klangen fra et klaver, men det der med mange tangenter skræmmer dig lidt. Der er løsninger på begge dilemmaer:

  God begynder-guitar

  Vil du gerne spille på guitar, så skal du anskaffe dig en god begynder guitar. Der findes mange guitarer på markedet, og det er muligt for dig at finde en guitar, der har en god klang. Det behøver ikke at koste dig en formue at begynde at lære at spille på guitar. Og tænk på det, som om at du investerer i dig selv: Du lærer noget nyt, og du finder måske et rum, hvor du er i harmoni, og kan slappe godt af, når du spiller for dig selv. Vil du hellere lære at spille på klaver, så har jeg gode nyheder til dig, hvis du er lidt bange for at skulle anskaffe dig et stort møbel, sådan som et klaver jo er. Du kan nemlig købe et digital piano.

  Digitale pianoer er nærmest alle instrumenter

  Det er en smart opfindelse. Digitale pianoer kan nemlig gengive klangen fra både et klaver og et flygel. (Forskellen på et klaver og et flygel ligger i, hvordan hamrene og dæmperne slår ind på strengene: På klaveret slår både hamre og dæmpere på strengene forfra. På flygelet slår hamrene nedefra, og dæmperne slår oppefra. Derfor har de to instrumenter forskellig klang.)

  Digitale pianoer har ofte udgang til høretelefoner, så du ikke forstyrrer dine omgivelser, når du spiller på pianoet. Og et digital piano koster slet ikke så meget som et klaver eller et flygel. Desuden er digitale pianoer oftest mobile. De er nemlig slet ikke så store som et klaver, eller et flygel er. Faktisk kan du købe et lille digital piano, som når du folder det sammen, kan ligge i et indkøbsnet.