Spring til indhold

Varmeregningen og hulmurene

  Isolering af huse er vigtigt

  Så sidder jeg her igen. Jeg er ved at lave det regnskab, som jeg laver hvert kvartal. Det giver mig overblik. Det hjælper mig til at kunne budgettere for de næste 3 – 6 måneder. Og det er altså nødvendigt, når man bor i et gammelt hus. Huse er som mennesker. De bliver gamle og skrøbelige. Man skal passe på dem. Man skal sørge for, at de har det godt. Det har jeg måttet sande – i dyre domme. Da vi flyttede ind her i huset for 5 år siden, var det vigtigste for os, at vi fik sat et nyt køkken op, og at badeværelserne blev moderniseret. Vi brugte mange penge på de forbedringer. Men måske kunne vi have været lidt bedre forberedt. Fordi: Vi var slet ikke opmærksomme på, at gamle huse slet ikke er bygget på samme måde, som nye huse bliver.

  Andre regler dengang

  Der var andre regler, dengang de blev bygget. Der var ikke så meget viden om materialerne, man skulle bruge, som vi har det i dag. Og det betyder, at der kan være skjulte skader, som man først opdager, når det er for sent. Da vi flyttede ind, vægtede vi meget det interiør, som kunne ses. Vi var ikke opmærksomme på, at man også skal tænke på, hvor stor varmeregningen kan blive, hvis huset ikke er ordentligt isoleret. Vi var slet ikke klar over, at der er noget, der hedder fx hulmursisolering, men vi læste denne side om hulmure og isolering: https://calidi.dk/vi-tilbyder/hulmursisolering/. Så pengene blev lagt i et fint og velfungerende køkken. De blev brugt til badeværelser med vaskesøjle, gulvvarme og dyre armaturer.

  Første vinter var kold

  Men den første vinter, vi boede i huset, gik det hurtigt op for os, at vi måtte i banken for at bede om et lån, så vi kunne få lavet hulmursisoleringer i hele yderskallen på huset. Det trak nemlig ind fra vægge og vinduer. Vi frøs. Kort sagt. Det var også en kold vinter. Men så koldt et hus som vi boede i, skal man altså lede længe efter – medmindre det er et hus fra samme periode som den, vores hus er.

  Vi fik et lån, så vi kunne finansiere hulmursisoleringerne. Det var et held. Somme tider er det godt at have et godt netværk. Mere vil jeg ikke sige! Lånet gav os mulighed for at bruge sommeren på at arrangere hulmursisoleringerne med håndværkerne. Det var sådan set ikke så svært og langvarigt arbejde, som vi havde forestillet os. Og det var godt, at vi valgte at bruge sommeren på det. Havde vi ikke gjort, det, så ville vi helt sikkert skulle i banken igen for at bede om et nyt lån, så vi kunne betale varmeregningerne den efterfølgende vinter.

  Calidi gjorde det godt

  Men det skulle vi altså ikke. For det første, fordi isolatørerne gjorde et godt stykke arbejde: Huset blev isoleret godt og grundigt. For det andet, fordi varmeregningen faldt drastisk. Kun fordi der var kommet god isolering i hulmurene. Det var som nat og dag. Og det gode er, at det fortsætter: Vores varmeregning er stadig på et niveau, hvor vi er tilfredse. Vi har ikke nogen udsving i forbrug af energi til opvarmning.