Spring til indhold

Hemsedal eller Hafjell?

  ”Nu må du altså forstå, at vi ikke kan tage på ferie, hver gang skolen lukker i en uges tid. Jeg ved godt, at du har ferie, men det har din mor og jeg altså ikke.” Det er min mand, som er ved at forsøge at forklare vores datter på 14, at vi ikke skal på efterårsferie. Han er temmelig sur på hende. Han mente, at hun ville kunne forstå, at vi ikke kan tage på ferie nu her om en lille uges tid, hvor hun har fri i en hel uge. Han forklarede hende det allerede i sommers, da vi tog på ferie til en græsk ø. Hun sagde dengang, at hun forstod det. Men nu har de så diskussionen igen. ”Hvorfor skal vi ikke på ferie igen nu i oktober?”

  Far forklarer

  Min mand forklarer hende, at vi har brugt mange penge på ferien til Santorini. Det var en dyr ferie. En luksusferie. Han forsøger at få hende til at huske nogle af de ting, vi oplevede der: Vulkanøen, æslerne, de små huse, der bogstaveligt er gravet ud af klippen.

  Hun sidder og tænker sig om. Forstår godt, at det var en dyr ferie. At det var en speciel og helt unik oplevelse. Alligevel kan hun ikke forstå, at vi ikke skal på ferie her i oktober. Min mand giver op. Fortæller hende, at hun skal glemme alt om at komme på ferie igen. Vi skal ikke ud og rejse. Hverken nu eller til jul. Basta. Han er ret gal i skralden. Måske fordi han er træt. Det har været en krævende dag for ham på arbejdet. Han er sulten. Kommer ud i køkkenet til mig. Fortæller mig, at min datter er et forkælet, surt og utaknemligt æble. Hun sidder lige nu og tuder inde på sit værelse.

  Giver ham et kram

  Jeg lægger viskestykket fra mig og omfavner ham. Han skal bare tage det roligt. Jeg ved, at hun bare lige vil provokere og forsøge at gennemtrumfe sine egne idéer. Hun er en rigtig teenager. Hun skal nok blive god igen. Jeg sætter fadet med koteletterne og grøntsagerne i ovnen. Meddeler min mand, at vi spiser om 3 kvarter.

  Jeg går op til min datters værelse. Hun sidder og surmuler ved sit skrivebord. Forsøger at få det til at se ud, som om, at hun læser lektier. Men jeg ved godt, at det gør hun ikke. Jeg sætter mig på hendes seng og forklarer hende, at hun skal tage det roligt. Vi kommer da på ferie igen. Måske allerede til februar. Jeg fortæller hende, at jeg har kigget på forskellige sites, og har udvalgt nogle, som jeg gerne vil have, at hun kigger på.

  Til Norge – du bestemmer

  Hun vender sig imod mig. Spørger om, hvad det er for nogle steder. Jeg forklarer, at det er skisportssteder. Vi kunne måske overtale far til, at vi tager på skiferie i Norge. Jeg fortæller hende, at hun skal se på skiferie i Hemsedal og sammenligne den med skiferie i Hafjell. Hun skal vælge, hvilket sted hun bedst kan lide. Så skal jeg nok tale med far om det.

  Jeg ved, at nogle mennesker nyder at tage på både camping og skiferie – så hvorfor ikke?