Spring til indhold

Vi valgte KPK

  Når jeg hører nogen tale om ’udkants Danmark’, så bliver jeg altså lidt sur på dem. Det et meget negativt ladet ord. Det er, som om at man også kan tale om noget, der hedder ’indenfor-Danmark’. Det har jeg bare aldrig hørt nogen sige. Så hvorfor taler man om ’udkants Danmark’? Måske fordi infrastrukturen ikke er så veludviklet, som den er i byerne. Måske fordi i min hukommelse, så blev udkants Danmark sat i forbindelse med grimme sager om misrøgt og mishandling af børn. Og jeg tror, der er mange, som også har det minde.

  Billigere

  Det er rigtigt nok, at priserne på ejendomme er meget billigere i udkantsområderne, end de er i byerne. Men til forskel fra byerne, så er der altså ofte meget smuk natur, man kan nyde i udkantsområderne. Det negative begreb opstod i begyndelsen af 00’erne, hvor man i de politiske debatter talte meget om affolkning og manglende økonomisk vækst i nogle dele af landet. Storbyerne fungerede som magneter og trak folk ind til sig. Forståeligt nok.

  Men af en eller anden grund, så har folk en idé om, at områder, der ligger langt væk fra storbyerne stadigvæk, er udkantsområder. Det er en helt forkert opfattelse. Jeg læste for nylig en artikel, som viste, at selv i Storkøbenhavn findes der udkantsområder, hvis man kigger på data for befolkningsvækst, økonomisk aktivitet mm. Det er lidt interessant, synes jeg, at vores begreber ikke følger med virkeligheden.

  Masser af vækst

  Siden 00’erne er der nemlig sket vækst i nogle af de tidligere udkantsområder. Og det kan der være gode grunde til. En af dem er sikkert ejendomspriserne: Billigere boliger og billigere grunde, har bevirket, at nye arbejdspladser er kommet til i disse områder. Og med dem er der kommet flere mennesker tilbage til områderne. Jeg er selv en af dem. Jeg bor i det nordlige Jylland og er glad for det. Jeg har nem adgang til indkøb, internet, mit arbejde. Mine børn går på en god skole.

  Vinduer fra KPK

  Vi flyttede her til for 5 år siden fra København. Huset, vi købte, trængte bestemt til en kærlig hånd, som de siger. Men fundamentet og indretningen var der intet i vejen med. Der var tale om et tag, der skulle repareres. Der skulle også sættes nye vinduer i det. Vi overvejede at sætte Rationel vinduer i, men endte med at bruge vinduer fra KPK. Mest fordi de var hurtige at for montøren at få hjem. Køkkenet og badeværelserne fik nye hvidevarer. Vi malede og tapetserede i dagevis. Men her blev skønt. Vi har en udestue, hvorfra vi fik sat sådan et kæmpe panoramavindue op. Vi har den skønneste udsigt ned til en sø derfra. Og vi føler, ligesom at vi får naturen ind i vores hjem.

  Og ja. Udkantsområderne i landet ændrer sig. Det kan ikke undgås. Sådan har det altid været. Det er sådan en mekanisme, som man kan følge, hvis man interesserer sig lidt for historie og statistikker. Så vil man se, at mange af de områder, som vi kalder for udkants Danmark slet ikke, er det længere. Det er områder i rivende vækst.