Spring til indhold

Hjælpe mennesker i sorg

  Det kan være svært at vide, hvad man skal sige, når nogen er i sorg. Du er måske bange for at trænge dig på eller sige det forkerte eller at gøre noget, der får personen til at få det værre. Eller måske føler du, at der ikke rigtig er noget, du kan gøre for at gøre få personen til at få det bedre. Du kan ikke tage følelsen af tab væk, men du kan give støtte og hjælp. Der er mange måder at hjælpe en sørgende ven eller familiemedlem, og det vigtigste er at lade personen vide, at du er der. Måske får personen allerede krisehjælp, men uanset er hjælp og støtte fra mennesker omkring meget vigtig.

  6 råd om hjælp med sorg

  Her er, hvad du kan gøre:

  1. Lad ikke frygten for at sige eller gøre noget forkert stoppe dig fra at tage kontakt med den sørgende.
  2. Lad den sørgende vide, at du er der til at lytte.
  3. Forstå, at vi alle sørger forskelligt, og længden af sorgen er også forskellig.
  4. Tilbyd at hjælpe med noget praktisk.
  5. Vedbliv med at være der også efter begravelsen.
  6. Lær også, hvordan du kan støtte et sørgende barn, hvis det er det, der er tale om.

  At miste en, du elsker, er en af livets sværeste oplevelser. Dem, der er tilbage, kæmper måske med depression, vrede, skyld og en dyb tristhed. Ofte føler de sig isolerede og alene i deres sorg, men det at have nogen at støtte sig til, kan hjælpe dem gennem sorgen.

  Når du hjælper nogen, der går gennem sorg, er din støtte det vigtigste, og det at du er der. Du behøver ikke at have svar på alting eller sige og gøre alle de rigtige ting – bare det at du er der, er det vigtigste. Det er med til at gøre, at den sørgende kan komme igennem sorgen og begynde at hele.

  Sorg er utroligt svært at definere for mange mennesker, og som allerede nævnt: Bare vær der – lyt og lyt igen. Undlad at forsøge at reparere, så længe personen er i sorg.