Spring til indhold

Hvilken slags hundefoder?

Hundefoder

Inden du bestiller hundefoder, så er det vigtigt, at du gør dig helt klart, hvad din hund har brug for – og dermed hvad dit hundefoder bør indeholde af protein, kulhydrater, fedt samt vitaminer og mineraler.

Inden du bestiller hundefoder, så er det vigtigt, at du gør dig helt klart, hvad din hund har brug for – og dermed hvad dit hundefoder bør indeholde af protein, kulhydrater, fedt samt vitaminer og mineraler. Ligesom vi mennesker har brug for det rigtige mad, så har hunde også brug for det rigtige foder, hvis deres livskvalitet, humør og krop skal være i topform.

Når du er på udkig efter hundefoder, så er det altid vigtigt, at foderet indeholder den rette mængde næringsstoffer, som passer til hunden. Især protein er vigtigt, da det er med til at opbygge hundens muskler, knogler og immunforsvar – godt protein kommer fra kød og fisk, da det har høj omsættelighed. Når hunden får det rette hundefoder, vil den være gladere, mere adræt og mere energisk. Det rette foder bidrager ligeledes til en skinnende sund pels, og til at din hund fælder mindre.

Find en lokal dyrlæge i Nova Index virksomhedsregister

En anden vigtig ting er, at der er en fornuftig mængde kostfibre i hundefoderet, som hjælper på fordøjelsen, og hjælper hunden til at komme af med den rigtige mængde. Du skal være opmærksom på billigere foderprodukter, da de kan være fyldt med kornprodukter og andre ingredienser, som din hund kan have svært ved at fordøje. Resultatet bliver, at den skal af med sin afføring mange gange i løbet af dagen, hvor det meste af foderet kommer ud igen. Jo bedre foder, jo færre gange skal den af sin afføring (optimalt 1-2 gange dagligt), og jo mindre kommer der ud.

Hvis du er på jagt efter hundefoder, så er mærker som Royal Canin, Hill’s, Eukanuba, Arion, Kingsmoor, Taste of the Wild, Essential, Proplan og Ziwipeak kendt for deres gode kvalitet. Der kan være store ulemper forbundet med billigt hundefoder, så vi anbefaler altid, at du køber dit hundefoder fra et mærke, der er kendt for god kvalitet og godt indhold.

BARF hundefoder

Et alternativ til almindeligt hundefoder, er det såkaldte BARF hundefoder. Kendetegnende for BARF-foder er, at foderet er baseret på 100 % naturligt kød. Tilhængere af BARF-princippet argumenterer for, at hunden er indrettet til at leve af kød – og at den ikke har godt af kornprodukter, majs, ris og andet fyld, der ofte bruges som bindemiddel i traditionelt hundefoder.

En af ulemperne ved BARF-princippet er dog, at man sjældent kan vide sig helt sikker på, at hunden får tilført alle de livsnødvendige vitaminer og mineraler igennem kosten. Man kan dog imødekomme denne problemstilling ved at vælge færdigproduceret BARF-foder fra velkendte og kvalitetsbevidste producenter. På denne måde kan du følge BARF-principperne, samtidig med at din hund er godt dækket ind af vitaminer og mineraler.

Fordele og ulemper ved 3 typer hundefoder

Tørfoder, vådfoder/dåsemad eller hjemmelavet hundefoder; hunden kan blive mæt på mange måder, men hvad er godt og sundt for hunden, og hvad skal du vælge?

Det kan være lidt af en jungle at vælge det rette hundefoder, og generelt er det lidt af en smagssag, om man vælger det ene eller det andet afhængig af racen og størrelsen på hunden.

Vådfoder til hunde

    • Der er kun halvt så mange kalorier i en skål vådfoder som i en skål tørfoder. De færre kalorier vil betyde, at hvis din hvalp elsker at spise, så er der mindre chance for, at den spiser for meget. Det høje væskeindhold er med til at sikre, at hvalpen får masser af væske, som dermed reducerer urinvejsinfektioner.
    • Små hvalpe synes ofte, at det er nemmere at tygge og sluge vådfoder, hvilket gør det ideelt til nervøse spisere.
    • Da hunde er rovdyr, kan de lide at flænse og tygge i knogler. Vådfoder/dåsemad indeholder ikke den mængde fibre, som naturen har budt hunden. Får hunden ikke andet end vådfoder og dåsemad, vil det betyde, at den bruger sine tænder for lidt. Når hunden ikke bruger sine tænder nok, er risikoen for tandsten større. Tandsten kan dog forebygges med tyggeben, tørfoder eller tandbørstning.
    • Energiindholdet i vådkost er ikke så højt som i tørkost, da vådkost indeholder en stor mængde vand. Vådfoder kan indeholde helt op til 85 % vand.
    • Hunden har altså ikke nært så stort behov for vand, når den får vådfoder, men den skal naturligvis altid have adgang til frisk drikkevand.

Tørfoder til hunde

Tørfoder har et højere energiindhold pr. 100 gram end vådfoder, da det kun indeholder 7-8 % vand. Hvis man fodrer sin hund med tørfoder, er det derfor meget vigtigt, at den har adgang til rigeligt med rent drikkevand.

  • Tørfoder hjælper med at holde tænderne sunde og rene og fri for tandsten grundet foderets hårde konsistens. Dette gælder dog ikke, hvis man har en hund, der sluger sin mad.
  • Har man en hvalp, som ikke bryder sig om tørfoder i starten, kan man blødgøre det i varmt vand, indtil den har vænnet sig til skiftet.
  • Visse tørfodsproducenter laver foder som er tilpasset hundens forskellige livsstadier; barndom, voksenliv og alderdom.
  • Tørfoder er oftest billigere end vådfoder/dåsemad
  • Man kan sagtens lave sin egen hundemad, men man skal være meget opmærksom på, at det indeholder alle de essentielle næringsstoffer, som hunden har brug for. Det er derfor vigtigt, at hundemaden indeholder den rette mængde kulhydrater, proteiner, fedtstoffer, olier og vitaminer osv. Få eventuelt dyrelægen til at kontrollere opskriften.

Hvor meget foder skal hunden have?

Oftest har producenten anvist på foderpakningen, hvor meget hunden skal æde, men dette er kun vejledende. Meget motion, hård træning og jagt øger energibehovet væsentligt – f.eks. vil energibehovet være det dobbelte på jagt som ved hvile. Ligeledes vil temperaturen have indflydelse på, hvor meget energi hunden behøver. Ligeledes har følgende indvirkning på forbrændingen:

      • Hunde med kraftig pels forbrænder mindre end hunde med ringe pels.
      • Store hunde har større forbrug
      • Udegående hunde har større forbrug end indegående hunde
      • Forskel fra hund til hund hvad angår optagelse og forbrænding
      • Nogle racer er mere livlige end andre

Den bedste måde at sikre sig, at hunden får den korrekte mængde foder, er ved at holde øje med dens vægt. Idealvægten er, hvis du kan mærke ribbenene under huden, når du fører hånden langs hundens brystkasse. Alternativt kan du veje hunden med jævne mellemrum – har du ingen vægt, så kan du få hunden vejet hos dyrlægen.

Hvor ofte skal hunden fodres?

Hvalpe får oftest mælk, indtil de når 6 ugers alderen. Er hvalpen nyligt fravænnet, bør den fodres 4-5 gange dagligt. Når hvalpen når 10 ugers alderen, kan den nøjes med 3 måltider dagligt, indtil den når vokseperioden. Når hunden er voksen, skal den fodres 2 gange dagligt. Vær igen opmærksom på, at dette er vejledende, så hold øje med hundens velbefindende og dens vægt. Får hunden for meget foder, vil den blive overvægtig, og det kan være nødvendigt at skifte til slankefoder til hunde.

Hunde kan IKKE tåle følgende:

Det kommer måske bag på mange, at hunde ikke kan tåle det samme som vi mennesker. Rent faktisk er der en række fødevarer, der kan være farlige og endda livsfarlige for nogle hunde. Nedenfor har vi listet 10 fødevarer, som skal holdes langt væk hunden.

      • Chokolade er en af de helt store syndere. Chokolade indeholder stoffet theobromine, som kan slå hunden ihjel, hvis den indtager det i større mængder. Jo mørkere chokoladen er, jo farligere er den. Theobromine får hundens hjerte til at slå hurtigere og kan medføre hjerteanfald. Ligeledes kan theobromine irritere mave- og tarmkanalen og give maveblødninger, som ligeledes kan slå hunden ihjel.
      • Rosiner og vindruer kan give hunden alvorlige nyreproblemer, som kan føre til nyresvigt og dermed være dødelige. Det er dog ikke alle hunde, der får denne skæbne ved at indtage dem. Nogle hunde kan spise rosiner og vindruer hele deres liv uden konsekvenser, mens andre hunde vil dø af kun ganske få mængder.
      • Nødder og især valnødder og macadamianødder er giftige for hunde og kan medføre alt lige fra lammelser, opkast og død. Allerede inden for 12 timer kan hunden udvikle symptomer som feber, opkast og at miste balanceevnen.
      • Løg og løgplanter i alle afskygninger, herunder også blomsterløg, indeholder giftstoffer som kan ødelægge hundens røde blodlegemer, hvilket kan medføre pludselig vejrtrækningsproblemer og blodmangel.
      • Avocado indeholder stoffet persin, som antages at være meget giftigt for hunde og de fleste andre dyr. Persin kan medføre akut celledød i hjertemuskulaturen og i mælkekirtlerne.

Hjemmelavet hundemad

      • Æblekerner, blommekerner, kirsebærsten og abrikossten indeholder giftstoffet cyanid, der er ekstremt giftigt. Indtager hunden kun få æblekerner, gør det måske ingen skade, men har hunden hygget sig med en omgang nedfaldsblommer eller kirsebær, kan det have en dødelig afslutning.
      • Sukkerstoffet xylitol, som blandt andet findes i slik, kan forårsage et pludseligt fald i hundens blodsukkerniveau. Hunden kan begynde at kaste op, ryste, blive sløv og i alvorlige tilfælde få kramper og blive bevidstløs.
      • Tomater og tomatplanter kan forgifte hunden. Symptomerne vil være savlen, besværet vejrtrækning, kolik, opkastning, diarre eller forstoppelse.
      • Alkohol påvirker dyr på samme måde som mennesker – bare kraftigere, fordi de fleste hunde er mindre end os. Selv små mængder øl eller alkohol kan få hunden til at kaste op
      • Kaffe og te indeholder koffein, som påvirker hundens centralnervesystem og hjerte. Hunden vil blive rastløs, få hjerteproblemer, muskelsitren og kaste op. Der er også koffein i kaffegrums, cola og energidrikke som Red Bull.

Ovenstående 10 fødevarer er altså bestemt ikke nogen, man skal bruge som hundemad eller som supplement til hundens mad . Som beskrevet tidligere i artiklen, så lad evt. dyrlægen kontrollere opskriften, hvis du vælger at lave din egen hundemad.

Opsummering

Da alle hunde er forskellige, kan det være svært at give et endegyldigt svar på, hvilken type hundemad der passer bedst til netop din hund. Den bedste indikator på, at hunden får nok og den korrekte hundemad, er, at den hverken er for tynd eller for tyk, og at den er sund, glad, rask og med masser energi og en flot blank pels. Derudover vil den rette hundemad resultere i, at hunden kun skal af med sin afføring 1-2 gange dagligt frem for 4-5 gange eller mere.

OBS: Foder til hunde fås i rigtig mange prisklasser og varianter, og de skrappe EU regler sikrer, at hundemaden indeholder en vis mængde vitaminer, mineraler, proteiner, fedt, kulhydrater og næringsstoffer. Både tørfoder og vådfoder/dåsemad skal derfor overholde de fastsatte grænser, når de markedsføres i Danmark. Læs meget mere om foder til hunde, heste og katte på Dyr.dk.

Sjov video med 2 hunde på restaurant